БСП внесоха сигнал в прокуратурата за приватизацията на ЧЕЗ

Представители на БСП внесоха сигнал в прокуратурата за приватизацията на ЧЕЗ. От партията настояват прокуратурата да провери и произхода на средствата, с които „Инерком България“ кандидатства за закупуването на ЧЕЗ.

„Внасяме три молби към главния прокурор. На първо място настояваме да се извърши проверка на произхода на средствата, с които „Инерком България“ кандидатства за закупуването на ЧЕЗ“, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на влизане в сградата на Съдебната палата.

Събрали сме цялата документация за начина, по който е приватизирано ЧЕЗ на два етапа – през 2004 и 2012 г. По отношение на продажбата на 33 процента от второто правителство на Борисов през 2012 г. ние питаме прокуратурата дали всичко това е направено законосъобразно, тъй като считаме, че има нарушени стратегически документи на страната, посочи Зарков.

Той уточни, че са нарушени две енергийни стратегии на България и основно стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, където ясно било записано, че страната ни трябва да запази поне 33 процента от тези дружества, за да знае какво се случва там.

На трето място питаме прокуратурата какво се е случило с образувано досъдебно производство през 2013 г. срещу неизвестен извършител – длъжностно лице на ЧЕЗ Разпределение България, че не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, от което са последвали големи щети, каза депутатът от левицата. Стартирали сме подписка сред гражданите за спиране на сделката за ЧЕЗ, каза още Зарков и апелира за подкрепа от хората.

Снимка :
novini.bg