Експерти: Държавният стълб на пенсионна система фалира

Държавният стълб на пенсионната система в България се намира в състояние на практически фалит. Това каза главният икономист на Експертен клуб за икономика и политика /ЕКИП/ Георги Вулджев на пресконференция, организирана от Българското либертарианско общество /БЛО/.

Главният икономист от ЕКИП посочи, че размерът на дефицита в пенсионната система е огромен – през 2007 г. е бил 1,5 млрд. лева, докато през 2018 г. в бюджета на фонд „Пенсии“ е заложен дефицит от близо 4 млрд. лв., което е 262 процента дефицит в пенсионната система, натрупан само за едно десетилетие. По думите му разходите за пенсии са най-голямото разходно перо в държавния бюджет. През 2016 г. разходите във фонд „Пенсии“ формират 26,8 на сто от всички разходи в бюджета, което се равнява на 9,4 на сто от БВП. Вулджев счита, че ситуацията е толкова критична, че за работещите българи, които в момента са на по 20-30 години, най-вероятно няма да има пари за изплащането на техните пенсии, когато се пенсионират.

Освен това всяка година година дефицитът във фонд „Пенсии“ се налага да бъде запълван с трансфери от централния държавен бюджет. Според него този проблем ще се задълбочава все повече, защото населението в България застарява. Той изнесе данни на НСИ за 2015 г., които показват от ЕКИП, че тогава всеки 100 работещи са издържали 78 пенсионери.

В дългосрочен план застаряването на населението сериозно застрашава да доведе до сериозна фискална криза, допълни Вулджев. Той изтъкна, че вдигането на данъците и осигуровките не е решение. Затова, за да се реши този проблем, от ЕКИП и БЛО предлагат да се премине към напълно частно пенсионно осигуряване.

Двете организации са на мнение, че частното пенсионно осигуряване не страда от същите структурни недостатъци, защото следва различен модел, при който пенсионните вноски се натрупват и инвестират на индивидуална основна, а не се изхарчват за пенсиите на настоящите пенсионери. Освен това от ЕКИП и БЛО изтъкнаха, че такава система не е зависима от демографските тенденции.

В краткосрочен план от ЕКИП и БЛО предлагат да се съкратят вноските към първия държавен стълб на пенсионната система с 4 процентни пункта и увеличаване към втория, частен, стълб на системата със същия размер. Освен това те са категорични, че всеки гражданин трябва да има свободата да се осигурява както намери за добре, пише БТА.

Снимка :
Pixabay