Георг Георгиев изнесе лекция в университета на Синсинати

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев изнесе вчера лекция в градския университет на Синсинати на тема „Приоритетите на България по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.“

Пред американските студенти Георг Георгиев изтъкна, че за страната ни Председателството представлява предизвикателство и отговорност, защото в този период предстоят много важни решения, които касаят бъдещето на Общността като Брекзит. „Нашата държава се приседини към Съюза преди 10 години, а днес вече можем да участваме във формирането на политиките му в ключови сфери като икономика и финанси, миграция, сигурност и енергетика“, подчерта заместник-министър Георгиев.

В изложението си българският заместник-външен министър акцентира на трите основни стълба в програмата на Българското председателство: стабилност, сигурност и солидарност. Той подчерта, че страната ни усилено работи за постигане на консенсус по важни общоевропейски въпроси, по-голяма конкурентноспособност и запазване на кохезионната политика на Съюза. „Един от приоритетите, за който българското правителство влага много енергия, е европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Всички ние трябва да разберем, че инвестицията в сигурността и просперитета на този регион е инвестиция в цялостния европейски проект. Нашето мото е „Съединението прави силата“. Правим всичко, за да допринесем за европейската сигурност и единност“, каза още Георгиев пред младата аудитория.

Заместник-министър Георг Горгиев разговаря и с представители на българската академична общност, които работят в университета на Синсинати.

Снимка :
МВнР