Депутатите отхвърлиха президентско вето върху текстове от промените в Закона за банковата несъстоятелност

Мнозинството в парламента отхвърли президентското вето върху текстове от промените в Закона за банковата несъстоятелност с автори Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски от ДПС. Ветото подкрепиха 40 депутати /БСП и „Воля“/, против бяха – 129/ ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС/. Държавният глава наложи вето на три параграфа от Преходните и заключителните разпоредби на закона с указ от 21 февруари т.г.

„Написахме писмо до министъра на финансите, с което го помолихме да ни съдейства с отговор на три въпроса чрез синдиците на КТБ, за да задоволим обществения интерес и да отговорим на призива на президента“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев и даде отговори на въпросите на Румен Радев относно извършените до момента от страна на КТБ заличавания, освобождавания на уредени в полза на банката обезпечения, като се посочва вида на обезпечението, вида и размера на му.

Данните от ДПС са получили от финансовия министър Владислав Горанов. В отговор на тяхното писмо става ясно, че броят на заведените дела за прихващания е 205, а материалният интерес се изразява в над 1,174 милиарда лева. Стойността на заличените обезпечения в полза на КТБ са в размер на над 233 млн., каза още Цонев, цитирайки данните. „Смятам, че тези цифри ще убедят президента, неговата администрация и обществото, че общественият интерес е много значим и си струва използването на този правен похват и отговаряме на мотивите на президента“, обобщи Йордан Цонев.

Това е седмото президентско вето, което парламентът разглежда. То бе отхвърлено миналата седмица и в правната комисия на НС.

Снимка :
Архив