Експерти: Най-стресирани по време на работа са учители, медици и журналисти

Под най-голям стрес работят учителите, след тях са медицинските специалисти и журналистите. Те стават и най-често жертви на насилие на работните си места. Данните съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция. Форумът е организиран от КНСБ и от Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ с председател Янка Такева, която също така е лидер на Синдиката на българските учители, съобщава БТА.

Според синдикалистите необходимо е създаване на Закон за насилието на работното място. Такева съобщи, че 6 милиона жени по света търпят насилие на работното място, това е световен, а не само български проблем.

„Там, където са феминизирани професиите, има най-много насилие. И по изследванията, които и Синдикатът на българските учители направи, и нашата конфедерация, на първо място по стрес и тормоз е учителската професия, след това са медицинските специалисти, следвани от журналистите“, обобщи Такева. Според европейско проучване 40% от работодателите са обезпокоени от насилието и тормоза на работното място, обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев.

„Но само 25% от тях са въвели мерки за борба с проблема. А в много страни от С този дял не надвашава10%“, заяви той. По думите му е необходимо създаването на Закон срещу насилието на работното място, разработване на Етични кодекси по отрасли и антистрес програми.

Според заместник-социалния министър Росица Димитрова никакви обичаи и традиции не могат да оправдаят насилието на работното място и трябва да се създаде обществена нетърпимост към проблема. Тя сподели още, че министерството работи в партньорство с АСП по проект „Заедно срещу насилието“, финансиран по ОП „РЧР“, по който ще се разработят законодателни предложения за борба с насилието, ще се подобрят и компетенциите на хората, работещи с жертви на насилие.

Снимка :
Pixabay