До 9 месеца Гинка Върбакова трябва да изплати сделката с ЧЕЗ, иначе дължи 5 млн. неустойка

„Инерком” разполага с девет месеца, за да плати сделката за ЧЕЗ след финализирането, съобщава бТВ, цитирайки чешката компания. В противен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция, издадена за „Инерком” от 5 милиона евро. Преговорите между собственичката Гинка Върбакова и ЧЕЗ продължават до петък.

Формалностите са уточнени още преди 20 дни при подписването на сделката, за да се придвижи документацията, необходима на Комисията за защита на конкуренцията у нас. Допълнително обаче официално е била представена и заявката на българската държава да се включи в сделката.

Дори чешката компания да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи на българската държава да участва, евентуална промяна в договора според говорителя на ЧЕЗ ще е дълъг процес. Адвокатите на компанията ще трябва да се убедят, че промените няма да навредят на интересите на „ЧЕЗ груп” по арбитражното дело, което водят срещу България.

От финансовото министерство в Чехия обясниха за БТВ, че са получили сериозни уверения за прозрачността и финансирането на сделката, но също така са загрижени да разсеят всички съмнения, защото всяко непрозрачно плащане е неприемливо особено в компании, които имат държавен дял. По този случай Министерство на финансите на Чехия не е разговаряло с българското правителство.

Снимка :
Архив