МЗ сменя борда на директорите в 5 областни болници

Пет областни болници в страната ще проведат извънредни събрания. Поводът за тях са предстоящи смени в бордовете им, научи clinica.bg.
Министерство на здравеопазването е отправило покана за свикването на редовните отчетно изборни събрания на областните болници в страната, като основен акционер в тях. Пет от клиниките обаче са получили инструкции да свикат и извънредни, за да се извършат смени в бордовете им. Това са болниците в Хасково, Силистра, Видин, Добрич и Шумен.
Максималният срок, до който може да се насрочи общото събрание от директорите им е 3 месеца от получаването на поканата или края на май.
Последните масови рокади в областните болници бяха през миналата година, когато се смениха трима здравни министри.
Традиция отдавна пък е всеки принципал да сменя, ако не директорите на лечебните заведения, то поне част от хората в бордовете им. Официалните причини за това са подобряване мениджмънта на болниците и осигуряване на хора, които да прокарват политиките на съответния министър.
В момента конкурси за нови шефове текат и в няколко изцяло държавни болници. Сред тях са кардиологичната клиника „Св. Екатерина“ и специализираната болница по ендокринология в столицата „Акад. Иван Пенчев“. Те обаче са назначени заради изтичане мандатите на сегашните им директори.

Снимка :
Архив