Австрия: Пазите отлично външните граници. Благодарим ви!

„България се справя отлично с охраната на външната граница. Благодаря ви!“ С тези думи се обърна австрийският министър по европейските въпроси, изкуството, културата и медиите Гернот Блюмел към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Блюмел е на еднодневно работно посещение в София. Той поздрави Захариева за професионализма, с който българските дипломати се справят с Председателството на Съвета на ЕС.  През втората половина на годината австрийският министър ще наследи българския първи дипломат като председател на съветите „Общи въпроси“ и „Общи въпроси“ по чл. 50 от Договора за Европейския съюз.

„Това е нашата втора официална среща с Гернот, но четвърта, откак е министър. Като част от Триото сме в постоянен контакт, както и нашите екипи, за да гарантираме приемственост в постигане на приоритетите на председателствата ни“, каза министър Захариева пред журналисти след срещата със своя гост.

„Двете ни страни имат обща позиция за Западните Балкани и тя е,  че трябва да им осигурим европейска перспектива. Имаме сходни виждания, че приоритет на Съюза трябва да е защитата на външните граници на ЕС“, добави българският вицепремиер. По повод дебатите около многогодишната финансова рамка, тя припомни позицията си, че първо да бъдат определени политиките, които ще бъдат финансирани, а чак след това бюджетът, защото парите са инструмент за изпълнение на приоритетите.

Министър Блюмел заяви, че Австрия ще продължи линията на България по отношение на Западните Балкани, след като поеме от нас ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Като настоящ и следващ председател на Съвета на ЕС по Брекзит двамата се съгласиха, че преговорният екип на Мишел Барние върши отлична работа, като успява да представлява единната воля на 27-те страни-членки. „Австрия ще се стреми да запази единството, както прави вашето председателство“, каза Блюмел.

Снимка :
МВнР