Еврокомисарят Мария Габриел: Стартира изграждането на 5G мрежата

Стартира изграждането на 5G мрежата, каза българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде Novini.bg.
„Направихме голяма и важна крачка напред, която не изглеждаше толкова реалистична юли месец, когато поех функцията на европейски комисар. Говорим за новото поколение 5G“, обясни тя. „Миналата седмица заедно с ЕП и българското председателство успяхме да постигнем споразумение за първи път радиочестнотният спектър в Европа да бъде координиран по един колективен начин между държавите членки“, каза Габриел.
Сега обаче, по думите й, няма да се повтори грешката на 4G, а тя беше, че всяка от държавите членки разгръщаше покритието със свои ритъм и това доведе до голяма разлика в покритието между държавите членки и между регионите в отделните държави членки.

„Важно е да имаме колективно управление на спектъра и достатъчно предвидимост на инвестициите“, коментира още Мария Габриел. Габриел съобщи още, че на 20 март ще официално ще стартира проекта „WiFi4EU“.
Бюджетът за проекта е 120 млн. евро. „Искаме да осигурим безплатен безжичен интернет на общините в цяла Европа“, каза българският комисар. „Сега е моментът да инвестираме, да инвестираме в това не само младите хора да имат цифрови умения. Имаме съвсем конкретни проекти, такъв е и проектът „Цифрова възможност“. От юни 2018 г. даваме възможност за трансграничен стаж на до 6000 студенти в Европа да могат да видят с какво новите технологии ще им донесат перспектива за работни места. Но ние трябва да продължим да обръщаме внимание на учителите“, коментира тя. Габриел и допълни, че това е възможност за малки населени места да привлекат вниманието към себе си.

Снимка :
novini.bg