КЕВР увери, че токът няма да поскъпне заради сделката с ЧЕЗ

Сделката за ЧЕЗ няма да се превърне в причина за повишаване на цената на тока. Това коментира пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. „Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията“, обясни Иванов.

По думите му това се определя по ясна методика. „В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции… В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена“, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към „Инерком“ не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно регулиране преди финализирането на сделката, каза още Иванов. Контролът преди сключване на сделката трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕРВ, добави той.

Според Иванов КЕВР е замесена в този скандал по две причини. Едната е непознаване на закона. Той е категоричен, че регулаторът си изпълнява стриктно задълженията. „В последните 3 години около 13 млн. лв. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества“, категоричен бе Иванов.

Снимка :
Pixabay