С възпоменателна церемония отбелязаха 75-годишнината от спасението на българските евреи

Възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война се проведе вечерта на 10 март в Централната софийска синагога, предаде Дарикнюз.
През 1943 г. България записва името си със златни букви в световната история като не изпраща близо 50 000 свои граждани от еврейски произход в нацистките концентрационни лагери, където ги очаква сигурна смърт.
На церемонията бе почетена и паметта на близо 11-те хиляди български евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, загинали в лагерите на смъртта.
Посланици, политици и представители на световните еврейски организации присъстваха на възпоменателната церемония тази вечер.
„Дългът ни повелява винаги да помним тези събития с благодарност за спасението и с тъга за невинните жертви“, каза председателят на организацията на евреите у нас „Шалом“ Александър Оскар.По време на възпоменателната церемония беше представена и книга, разказваща историята на българските евреи.
България е една от първите страни в Европа, която приема дефиниция за антисемитизъм и назначава национален координатор за борба с антисемитизма, каза още Александър Оскар.
По този повод на премиера Бойко Борисов беше връчен специален знак „Шофар“. Награда от еврейските организации получи и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Историята на българските евреи е дълга, тя обхваща векове на съвместно съжителство – от древността до днес, каза още той.

Снимка :
Dariknews