Започна делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин

Състав на специализирания наказателен съд даде ход на делото срещу бившия министър на външните работи Даниел Митов и неговият заместник Христо Ангеличин. По време на заседанието бе прочетен обвинителният акт, предаде Novini.bg. Защитата на обвиняемите поискаха отвод на единият от прокуратурорите – Боряна Бецова, но съдът не уважи искането им. Очаква се на следващото съдебно заседание, което съдът определи да бъде на 21 март, да бъдат изслушани свидетели.

Припомняме ви, че Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв.

Христо Ангеличин е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като длъжностно лице – заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване“ в МВнР, не упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция.

В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение – престъпление по чл.219, ал.2 , вр. ал.1 , вр чл.26 , ал.1 от НК.

Снимка :
Pixabay