„Вездесъщият“ открива юбилейния 10-и фестивал на българското кино в Прага

От 15 до 22 март т.г. ще се състои Десетият фестивал на българското кино в Прага. Той се организира от посолството на страната ни в Чехия и от Българския културен институт, а съорганизатори са Националният филмов център и пражките кина „Луцерна” и „Пилоту”. Това съобщиха от Министерството на културата. Събитието е под патронажа на министeрствата на културата на Република Чехия и на Република България.

Юбилейното издание ще представи десет от най-награждаваните, стойностни и харесвани игрални филми от съвременната българска кинематография. Програмата предвижда и срещи на публиката с талантливите и именити режисьори Николай Волев, Илиян Джевелеков и Виктор Божинов, сценариста Матей Константинов, продуцента Георги Димитров, както и с любимеца на публиката – актьора Филип Аврамов.

Наред с английските титри Българският културен институт осигури превода и субтитрирането на чешки език на всички филмови заглавия.

Официалното откриване е на 15 март от 18:30 ч. в кино „Луцерна” с „Вездесъщият”, носител на пет награди „Златна роза” 2017. Гости ще бъдат Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров, а организаторите са подготвили и изненади за публиката.

Част от фестивалната програма ще бъде и изложбата „Автори и плакати. 100 години българско кино”, която се организира в партньорство с Националния филмов център и „Студио Плакат 1”. В пражката галерия „Шестка” от 9 до 30 март посетителите ще могат да видят колекция от над 60 авторски постера, илюстриращи емблематични за българското кино заглавия – от неговото зараждане до днес, сред които „Хитър Петър”, „Любимец 13”, „Двойникът”, „Всичко е любов” и др. Колекцията представлява безценна хроника на развитието на родната ни кинематография и същевременно акцентира върху тенденциите на българския графичен и рекламен дизайн.

 Пълната програма на Фестивала можете да намерите на страницата на Българския културен институт в Прага.

Снимка :
Министерство на културата