Лекар осъди директора на „Пирогов“

Лекар от „Пирогов“ осъди директора проф. Асен Балтов, затова че е бил наказан неправомерно, съобщава Скенер.нюз. Решението на Софийския районен съд, с което Скенер.нюз разполага, е за отмяна на дисциплинарното наказание „забележка“, а болницата ще трябва да плати 450 лева на медика за адвокатските разходи, както и 80 лева държавна такса.

През април миналата година д-р Атанас Андреев от Първа травмотология на спешната болница приема пациентка с травма на коляното. Диагностицирането обаче се оказва по-сложно от очакваното и медикът решава да постави под лека анестезия болната, за да е сигурен, че става дума за скъсани предни кръстни връзки. При тази процедура се доказва, че коленните връзки са скъсани и д-р Андреев прекратява интервенцията, тъй като по това време спешния институт не разполага с артроскоп. Той насочва пациентката за лечение в друга държавна болница в София, където може да й бъде направена операцията, след която тя ще може напълно да се възстанови.

Шефът на клиниката д-р Виктор Спасов обаче пише докладна до директора проф. Асен Балтов за „изпусната“ пациентка, макар по-късно да се оказва, че тя е била отчетена пред здравната каса и лечението й, което не е проведено, да е заплатено на „Пирогов“. Проф. Балтов решава да накаже д-р Андреев със „забележка“ заради „виновно неизпълнение на служебните задължения“, въпреки че получава писмени обяснения от травматолога, от които става ясно, че не е било възможно пациентката да бъде оперирана в „Пирогов“ поради липса на подходящи условия. Шефът на спешната болница и адвокатът се позовават на чл. 31, ал. 2 от Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на „Пирогов“, както и на чл. 81 от Закона за здравето.

Проверка на Скенер.нюз установи, че член 31, ал.2 от вътрешния ред на спешния институт гласи, че „Болничната аптека осъществява лекарствоснабдяване на всички хоспитализирани пациенти и на такива, които са диспансеризирани в лечебното заведение“. В случая обаче става дума за липса на артроскоп, с който да бъде оперирана пациентката, а не за медикамент. Член 81 от Закона за здравето пък гласи, че всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ при прилагане на следните принципи: своевременност, достъпност и качество, както и сътрудничество последователност и координираност на дейностите между лечебните заведения и зачитане правата на пациента.

От здравния сайт допълват още: И без да сме магистрати е ясно, че д-р Андреев не само не е нарушил тези текстове, но стриктно ги е спазил. Такова е и заключението на съда, който постановява, че наказанието е незаконно и следва да бъде отменено.

На подобен натиск от ръководството са подложени още десетки медици от „Пирогов“, които открито се осмелят за изразят недоволството си от управлението на проф. Асен Балтов. Скенер.нюз припомня, че детският травматолог д-р Атанас Кацаров беше принуден да напусне, доц. Стоян Сопотенски беше уволнен дисциплинарно, на д-р Десислава Каталиева беше прекратен трудовия договор, проф. Милан Миланов беше буквално изритан от спешния институт, още няколко известни лекари напуснаха сами. Въпреки протестите на работещите в института в края на миналата година и проверката на здравното министерство, която констатира множество нарушения, властта все още не е предприела смяна на ръководството на „Пирогов“.

Снимка :
Архив