Радев: Посрещнах Негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

„Посрещнах Негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик“, каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев по повод срещата при посещението на руския патриарх у нас, съобщава Дарик.нюз.
„Аз съм не само президент, но и християнин и затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи“, каза държавният глава. Според него обаче остава въпросът кой се е опитал да „похити“ общия ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение и кой експлоатира кризата в нашите отношения. Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история и нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство, коментира още президентът.
Той добави, че тази позиция много ясно и по категоричен начин е отстоял пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които са били на срещата.
Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които „други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят“. Затова от тази среща, допълни държавният глава, предпочитам да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето освобождение.
Запитан кои са тези „други“, Радев отговори: „Истерични политикани, демагози и платени анализатори има и в Русия, и в България. Има среди, които експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна и те не трябва да имат водеща роля в нашите отношения“.
Като част от кризата президентът посочи изопачаването и преиначаването на историята и от двете страни. Аз съм президент на България и много ясно го отстоях и на срещата с руския патриарх, подчерта Румен Радев.
По думите му в публикувания от руската патриаршия запис от срещата са били изнесени само думите на патриарх Кирил, но не и неговият отговор. Затова, добави той, смятам, че става въпрос за политическа режисура, в която „патриарх Кирил е бил въвлечен“. Убеден съм, че Москва ще осмисли случая, завърши Радев.
Президентът бе в Пловдив по повод предстоящия празник на 68-ма бригада Специални сили – 18 март, когато се навършват 75 години от сформирането на Парашутната дружинка, чийто наследник е бригадата.

Снимка :
Президентство