Отбелязваме Световния ден на съня

На 14 март отбелязваме Световния ден на съня. Той се чества от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.
Ако не сте чули будилника тази сутрин, ви е простено. Оправданието с международния празник вероятно няма да мине пред шефа, но поне ще сте отбелязали подобаващо деня на съня.
Всъщност, световният ден акцентира основно върху проблемите със съня в съвременното общество, а не толкова върху удоволствието от потъването в „света на Морфей“. Експертите твърдят, че недоспиването и неспокойния, непълноценен сън са се превърнали в глобална епидемия, на която трябва да се обърне сериозно внимание.
Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и други. Води до влошена концентрация и се отразява негативно при дейности, изискващи прецизност и добра кондиция. Голяма част от катастрофите, например, се случват, когато водачът заспи зад волана, вследствие на непълноценен нощен сън.
Според последните проучвания 45% от човечеството страда от нарушения на съня, но проблемът се неглижира и хората рядко търсят консултация с лекар.
Ако проблемите продължават месец или по-дълго, става дума за хронично нарушение и е необходима консултация със специалист.
От друга страна прекомерният сън също вреди на здравето, затова не е препоръчително да прекарваме в леглото твърде много време. Според учените повече от осем часа сън на нощ могат да навредят на сърдечносъдовата система и да увеличат риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Снимка :
Pixabay