Австрийският канцлер Себастиан Курц: България охранява много добре границата на Европа, благодаря на приятеля си Бойко Борисов

От години работим добре с Бойко Борисов. Надявам се това да продължи и занапред. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц след срещата си с премиера Бойко Борисов, съобщава Novini.bg.

„Искам да благодаря на България за нейното силно представяне при председателството на ЕС. Днес говорихме за приемствеността на двете европредседателства. Ще използваме австрийското председателство, за да направим Европа по-силна. На едно мнение сме, че една е областта, в която трябва да работим заедно и много сериозно – сигурността и защитата на границите.

Искам да благодаря на приятеля си Бойко Борисов, който полага много усилия в тази насока. България охранява много добре границата на Европа и спомогна за спиране на мигрантския поток“, категоричен беше Курц.

„На мнение сме, че присъединяването на държавите от Западните Балкани в ЕС ще е полезно за цяла Европа. Подкрепяме България за влизане в шенгенското пространство. Няма държава, която да е положила толкова усилия в последните години в тази насока. Искам да благодаря на Бойко Борисов и за икономическото развитие. Над 370 наши фирми работят в България и допринасят за силните икономически връзки. Много благодаря за поканата да посетя България и ползотворния разговор, който проведохме днес“, добави Курц.

„В началото на преговорите сме за новата финансова рамка на ЕС. Ние сикаме да видим едно по-рационално изразходване на средствата. Трябва да бъдем по-ефикасни в харчането, особено след илизането на Великобритания от ЕС. Бойко Борисов ми разказа, че споразумението с Турция за спиране на мигрантите работи добре. Трябва да продължим разговорите с Турция по тези важни теми. Относно присъединяването на Турция към ЕС, ние имаме ясна позиция – все още е много рано“, категоричен беше Курц.

„Благодаря за оценката, за подкрепата и за желанието да ни помагаш, Себастиан Курц“, каза на съвместен брифинг с австрийския канцлер премиерът ни Бойко Борисов.

„Факт е, че всички оценяват това, че държавата България е направила, за да има в момента нула мигрантски натиск“, заяви Борисов. Темата, по която имаме еднакво разбиране, е опазването на външните граници. Тези, които бягат от войни, могат да идват, но след това трябва да се връщат в страните си, за да ги възстановят“, заяви премиерът. „Крайно време е тези касапници да престанат, защото Европа поема пасивите“, добави той.

Борисов съобщи, че има ясна подкрепа и по темата Западни Балкани. Премиерът ни заяви, че трябва всичко да се подготви, да ферментира, да втаса и декември месец Австрия да финишира Европредседателството си с добри решения по въпроса.

Министър – председателят ни заяви също така, че Австрия стои зад приемането ни в Шенген.

Бойко Борисов призова всички да се постараят да избегнем кризи и припомни историята-как Турция е стигала до Австрия, 5-те века иго, под което е била България.

„Излизам лош пророк. От няколко месеца ви предупреждавам. Светът върви главоломно към конфликт. Виждате, че вече политици с имена, държави си говорят за ракети, за войни и все по – голям става страхът на хората. Недалеч от нас Турция води война, гинат хора и в този момент сигурно. И има два варианта – или да се опитаме с дипломация да се измъкнем от кризата или да докараме армия“, заяви премиерът ни и напомни, че на Балканите знаем какво е да има конфликт.