Бъчварова: Анкетната комисия е гаранция, че правителството не иска да скрие нищо от обществото

Темата за ЧЕЗ започна с една фалшива новина, а именно че министър Петкова е в роднински отношения със собствениците на Инерком. Беше направено внушението, че правителството стои нередно в тази сделка. Създаването на анкетна комисия е гаранция, че правителството не иска да скрие нищо от обществото. Това заяви Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера Бойко Борисов, в ефира на БТВ.

„Това е гаранция за откритост. Когато не може да се намери добър отговор се търси политизиране. Това е сложна сделка, с много компоненти“, допълни тя. Бъчварова заяви, че няма да коментира отношенията в малката коалиция. „Това е все едно да разкриеш отношенията в едно семейство. Обединени патриоти като коалиционен партньор следват и спазват договореното в споразумението за създаване на правителството. В голямата коалиция няма проблеми“, увери тя.

„Правителството работи добре. Постигнат е един баланс, който за една година е добър. По повод думите на руския патриарх Кирил, Бъчварова каза, че напрежението идва по-скоро от начина на изразяване на позицията. „Не става за принципен въпрос за управлението на държавата, а за вярата“. „Имаме едно успешно председателство. Трябва да погледнем резултатите от работата на правителството. За 10 г. България успя да влезе в стила на работа на ЕС. Има изключително силно лидерство по отношение на Западните Балкани. Хората ще усетят това много скоро, когато се свържем помежду си. Развитието на региона ни ще повлияе на цяла Европа. То ще се усети и като икономическо развитие“, подчерта Румяна Бъчварова.

Началникът на кабинета коментира и изказването на турския президент Ердоган. „Срещата, която предстои е изключително важна. Самият факт, че тя ще се случи в успех. Всички се надяваме, че някои от бариерите ще бъдат преодолени и различията ще бъдат изгладени“. На въпрос дали не трябва да повдигнем въпроса за Тракия, Бъчварова отговори: „Нашата политика е много по-прагматична, фокусирана в съвремието, а не в търсене на дивиденти в миналото. Ние сме домакини в качеството на председател на Съвета на ЕС“. Румяна Бъчварова коментира и предложението частни охранители да пазят малките населени места.

„Държавата трябва да се бори с целия ресурс, с който разполага. Гражданите могат да спечелят от този подход. Имаме изключително добри примери от обекти, които се пазят от частни охранителни фирми. Това е изграждане на една инфраструктура, която ще подпомогне сигурността. Идеята е добра и може да е полезна. Заедно със закона ще се приеме и наредба, която ще регламентира дейността на тези структури“, уточни бившият вътрешен министър.

На финала на разговора тя коментира и коремното превъртане на президента Румен Радев. „Очевидно това беше спонтанна реакция и въпрос на лично изразяване“.

Снимка :
novini.bg