В Световният ден на глаукомата – 248 354 души у нас страдат от заболяването

Точно 3.54% от българското население или 248 354 души у нас имат глаукома. Това показват актуализираните данни за заболеваемостта в страната към март 2018 г., оповестени от проф. Лъчезар Войнов, началник на Катедра „Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия“ във ВМА. Съвместно с пациентска организация „Глаукома“ лечебното заведение организира тридневна кампания за безплатни профилактични прегледи по повод Световния ден за борба с глаукомата.
„Глаукомата каквото вземе, не връща“, казват специалистите, но не за да плашат хората, а да събудят чувството им за отговорност към собственото здраве. Най-сигурният метод за ранно диагностициране на заболяването – тогава, когато то може да бъде овладяно, са профилактичните прегледи, припомня проф. Войнов.
Според данните в световен мащаб от 2013 г. 64,3 милиона души са били засегнати от болестта. Очакванията са през 2020 г. техният брой да достигне 76 милиона,
а през 2040 година – до 111,8 милиона. Първичната откритоъгълна глаукома се среща най-често в Африка, а първичната закритоъгълна глаукома е най-разпространена в Азия. Освен това рискът при мъжете е по-голям, отколкото при жените. Подобна е тенденцията и при хората, живеещи в градовете, в сравнение с тези в селата а и малките населени места.

Снимка :
Pixabay