ГЕРБ внася сигнал до главния прокурор срещу кмета на Провадия

Депутати от ГЕРБ ще внесат сигнал до главния прокурор срещу кмета на Провадия Филчо Филев от БСП. Това обявиха Александър Иванов, Антон Тодоров и Павел Христов от ГЕРБ на брифинг в парламента.
Повод за сигнала до прокуратурата са два доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), в които има констатации за неправомерни действия на кмета. Най-стряскащото от тях е използването на държавен ресурс в размер на почти половин милион лева, каза Иванова. Той уточни, че средствата били за възлагане на обществения транспорт (транспорт за ученици, пенсионери и ветерани от войните) на частна фирма без преди това да е проведена обществена поръчка.
Според Иванов в доклада на агенцията са посочени множество констатирани нарушения и неправомерно разплащане с държавни средства за неизвършени услуги. Антон Тодоров допълни, че във втория доклад на АДФИ се посочва, че са нанесени още 374 493 лв. вреди на общината. Говори се и за седем индикатора за измама, посочи той.
Кметът на Провадия умишлено вреди на общината и на съгражданите си, коментира Павел Христов. Той заяви, че от ГЕРБ са се срещнали с жители на общината. Хората са обезверени и според тях е крайно време ерата Филчо да приключи, коментира той.
Според депутатите от ГЕРБ това показва какъв е моделът на БСП за управление на общините. Някой би го нарекъл феодализация на българските общини, коментира Тодоров.