Емил Радев с призив да се засили международното сътрудничество в борбата с кибератаките

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев призова за засилване на международното сътрудничество с цел преодоляване на ефекта на киберпрестъпност, кибератаки, електронен шпионаж. Това стана по време на дебат в пленарна зала в Европейския парламент относно международно сътрудничество в борбата с киберпрестъпността.

Според Емил Радев, следващата криза на сигурността ще бъде породена от използването на новите технологии като оръжие срещу критичната инфраструктура или дори за военни цели и ще доведе до огромни икономически и социални щети.

„Тук не говоря единствено за кибератаки, спонсорирани от определени държави, а за атаки дори от отделни индивиди, притежаващи уменията да нанесат вреди.“, уточни той. Затова българският евродепутат призова съществуващите регионални инициативи и мерки, като киберцентърът на Европол, заедно с технологични компании, да задълбочат дебата в рамките на ООН за създаването на международен кодекс за поведение за държавите в киберпространството, както и да координират усилия в предотвратяването и разследването на кибератаки, включително чрез обмен на информация.

В този контекст той изрази надежда, че повече държави, а не само европейски, ще ратифицират Конвенцията от Будапеща за киберпрестъпленията.

„А защо не дори да се започне работа по конвенция на ООН за борба срещу киберпрестъпленията.“, предложи евродепутатът.