Лекари призовават шофьорите да се изследват за сънна апнея

Всички шофьори у нас да бъдат изследвани за сънна апнея преди придобиване на свидетелство за управление на моторно превозно средство. Предложението е на родни лекари, които съвместно с неправителствени организации изчисляват, че 20 на сто от катастрофите по родните пътища са резултат от заспиване на водача.
Освен от преумора зад волана може да се заспи и по други причини, една от които е разстройството, наречено сънна апнея. Медици настояха още диагностицираните с него пациенти да получат държавна подкрепа за лечението си. Оказва се, че само апаратите, с които в домашни условия се извършва терапията на пациенти със сънна апнея, са на цена от 1000 до 2000 лева.
„Не само професионалните шофьори, но и всички пациенти, които имат обструктивна сънна апнея, трябва да получат държавна подкрепа както за изследването на съня, така и за апарата, с който те се лекуват. Трябва да се борим за реимбурсация на тези апарати, за да могат по-широко да влязат в практиката“, каза сомнологът доц. Милена Миланова.
Тя апелира всеки да прояви съзнание и при оплаквания, свързани с повишена сънливост през деня, да се потърси лекарска помощ. Българското дружество по сомнология е изработило становище относно необходимостта за включване на задължителна медицинска консултация по повод обсктруктивната сънна апнея. Това лекарско изследване да бъде включено като задължително в проектозакона за водачите на МПС-та, настояват специалистите. Становището е отправено към всички комисии в парламента и министерствата, които могат да ни съдействат, добави доц. Миланова.
В същото време броят на трагичните инциденти по време на шофиране у нас растат, без никой да отчита болестта като провокиращ фактор. Между 10 и 30% от катастрофите се дължат на задрямали шофьори по време на път, сочи статистиката. В същото време неистовото желание да подремнем през деня е един от най-изявените симптоми на сънната апнея.
Тя увеличава 2 до 5 пъти риска от пътно транспортно произшествие, категорични са експертите. Най-застрашени от заспиване на волана са професионалните шофьори, а продължителното шофиране нощем води до същия риск от катастрофа, който съществува и при употреба на алкохол, допълва сомнологът доц. Кирил Терзийски.
По данни на Национална дирекция „Пътна полиция“ през 2010 г. в България ранените при ПТП са 8080, а през 2016 г. – 9374 души. От 2010 г. до днес са загинали 5392 души, а 69 015 са ранени.

Снимка :
Pixabay