Над 310 млн. лв. ще бъдат вложени през 2018 г. за превантивни ремонти на 580 км от републиканската пътна мрежа

Над 310 млн. лв. ще бъдат вложени през 2018-та година за превантивни ремонти на 580 км от републиканската пътна мрежа. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, цитирана от пресцентъра на ведомството. Тя взе участие в организирания от Българска браншова камара „Пътища“ семинар на тема „Превантивно поддържане – проектиране и технологии“. „Важно е този ресурс да бъде използван по ефективен начин и очаквам практическата дискусия да подпомогне правилното изпълнение на тези цели“, коментирала Крумова.

Зам.-министър Крумова посочи още, че със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ от днес се прекратява работата по зимното поддържане на републиканската пътна мрежа.  „Пътноподдържащите фирми, обаче, остават в готовност да реагират при необходимост до приключване на зимния сезон. В най-скоро време ще бъде ясно къде ще бъдат вложени спестените от зимната поддръжка средства, заявила регионалният заместник-министър. Предвидено е увеличаване на гаранционните срокове като един възможен стимул за отговорно отношение към изпълнението на обектите. По този начин ограниченият публичен ресурс, с който разполагаме, ще бъде влаган максимално ефективно“, обясни Крумова.

Тя призова за отговорност при изпълнението на пътни проекти и приветства инициативата на Българска браншова камара „Пътища“ като възможност диалогът между бизнеса и институциите, ангажирани в строителството и ремонта на пътища, да бъде подобрен.

Снимка :
Pixabay