Опозиция и управляващи в тежък спор заради Закона за частната охранителна дейност

Законът за частната охранителна дейност е абдикация на държавата от грижата за българските граждани, управляващите търгуват със сигурността. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Тодор Байчев в декларация от името на група. „Управляващите често забравят основите, върху които трябва да градим дейността си. Още по-често превръщат Народното събрание в орган, който пази и прокарва нечии чужди и частни интереси“, каза Байчев.
По думите му това граничи с политически егоизъм. „Това именно е случаят на МВР. Този състав на правителството – между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, са първите, които си позволяват да раздържавяват МВР, да търгуват с най-ценното на българските граждани – сигурността“, отбеляза Байчев.
Според БСП Законът за частната охранителна дейност е един от най-опасните прецеденти в съвременното законодателство като представлява врата към връщане на „добре познатите охранители от първите години на прехода“, информира „Дневник“.
Чрез закона категорично се легитимира безотговорността и абсолютната слабост на това управление, се допълва в декларацията. По думите му законът предоставя в ръцете на кметовете нов ресурс за наливане на пари в обществени поръчки и частни фирми като прави последните лоялни на кметовете. „Този закон е изключителна обида към служителите на МВР“, заяви Байчев.
На свой ред от името на ГЕРБ депутатът Маноил Манев обясни, че няма нито една крачка на отстъпление от задълженията, които има МВР по отношение на охраната на обществения ред и че в променения закон няма нито един текст, който да отнема права на българските граждани.
Манев посочи, че по казуса опозицията яхва вълната политически, което е опасно за националната сигурност. Странно ми е, когато една политическа партия, имаща себе си за алтернатива, не знам на какво, излиза и казва, че са загрижени, че МВР отстъпва от своите законови функции, като се имат предвид решенията й в миналото.
Той посочи, че има предвид изваждането на Сигнално-охранителна дейност (СОД) от МВР, която се е занимавала тъкмо с охрана имуществото на гражданите. „Вие ги продадохте и ги затворихте. Когато Орешарски назначаваше неграмотни по списъци, нямащи право да охраняват, тогава бяхте ли загрижени за отстъплението на МВР“, попита риторично депутатът.
Недопустимо е да се твърди, че от парламентарната трибуна е казано нещо, което застрашава националната сигурност. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в процедура по начина на водене след декларацията на ГЕРБ. „Парламентарните декларации сигурно позволяват много възможности, но във всеки случай надали позволяват този тон“, каза Кутев по повод изказването на Маноил Манев.

Снимка :
Архив