Русия избира президент

В Русия днес се провеждат президентски избори. Право на глас имат 109 милиона руснаци. Кандидатите са общо осем, но фаворит с около 70% подкрепа според проучванията е настоящият президент Владимир Путин. Ако бъде избран, това ще е четвъртият му мандат.
Кандидатите за президент на Русия са осем. Освен Владимир Путин в надпреварата участват още лидерът на комунистите Павел Грудинин, 71-годишният лидер на дяснопопулистката либарално-демократичаска партия Владимир Жириновски, съоснователят на дяснолибералната партия „Яблоко” Григорий Явлински, представителят на младата дяснолиберална „Партия на растежа” Борис Титов, националистът Сергей Бабурин, 39-годишният председател на по-новата комунистическа партия „Комунистите на Русия” Максим Сурайкин и единствената жена кандидат – Ксения Собчак, която води кампанията си под мотото „Един срещу всички”.
Настоящият президент Владимир Путин направи обръщение, в което призова руските граждани да не странят от решаването на съдбата на Русия и да отидат да гласуват:
„За кого ще гласувате, как ще реализирате своето право на свободен избор, това е лично решение на всеки човек. Но отклоните ли се от това решение, след това този важен, определящ избор ще бъде направен без оглед на вашето мнение. Ние в Русия винаги сами решаваме своята съдба. И затова се обръщам към вас с искане за влезете в избирателните секции. Възползвайте се от своето право да изберем бъдещето на нашата велика, любима Русия”.
Всички избиратели в Русия, чиято територия се простира в 11 часови пояса, ще започват да гласуват в 8 ч. местно време.
Изборите не крият особена интрига. Според последното проучване на Руския център за изучаване на общественото мнение Владимир Путин ще получи 69 процента от гласовете. Втори по резултат, но далеч назад със 7-8 процента, се подрежда кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин, трети е ултранационалистът Владимир Жириновски – с 5-6 процента. Останалите петима претенденти получават незначителна подкрепа, според социологическото проучване.
Живеещите и пребиваващите в България руски граждани са над 25 000 души. В изборния ден те ще могат да упражнят правото си на вот в четири града, съобщи Алексей Ушаков, завеждащ консулския отдел в Руското посолство.
Ако бъде избран за президент на настоящия вот, Владимир Путин ще управлява страната до 2024 г.

Снимка :
Pixabay