Евролидерите заседават за Нагорни Карабах, Беларус и Навални

Европейските лидери се събират днес в Брюксел. Във фокуса на двудневната среща са напрежението в Нагорни Карабах, ситуацията в Беларус и отравянето на Алексей Навални. На срещата на върха ще участва и българският премиер Бойко Борисов.

Сред останалите теми, по които ще заседават лидерите на ЕС са проблемите в Средиземноморието и отношенията с Турция и Китай. Ще обсъдим актуалните въпроси, които изискват нашето внимание, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Искаме да работим с Пекин за справяне с големи глобални предизвикателства като пандемията от COVID-19 и изменението на климата. Ще настояваме и за по-балансирани и взаимно изгодни икономически отношения, които да осигурят равни условия“, заяви още Мишел.

Очаква се европейските лидери да призоват трети страни да не се намесват в ситуацията в Нагорни Карабах. Ще призоват също двете страни в конфликта незабавно да прекратят военните действия.

Припомняме, че Европейският съвет беше планиран за миналата седмица, но се отложи, защото председателят му Шарл Мишел беше под карантина заради контакт със болен от коронавирус.

Снимка :
архив