Отпускат 30 млн. лв. помощ за автобусните превозвачи

30 млн. лв. ще получат малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози.Това стана ясно след подписването днес на договор между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата „Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19.

Около 1500 фирми могат да се възползват от финансовата подкрепа. Минималната помощ може да е 3000 лв., а максималната – 450 000 лв. Документите могат да се подават към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Условията за кандидатстване няма да бъдат оценявани, а ще се разглеждат по допустимост, каза Желязков. Целта е средствата да достигнат бързо до всички предприятия. Достатъчно е предприятието да има валиден лиценз за извършване на дейността.

Министър Борисов заяви, че секторът на транспорта е един от най-засегнатите от пандемията с коронавируса. Работата по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ по наличните антикризисни мерки продължава ускорено. Приключена е оценката по процедурата за микропредприятия и скоро 173 млн. лв. ще бъдат налични за предприятията, каза той. 140 млн. лв. вече са налични през Българската банка за развитие, включително и за компании от сектор транспорт, каза още Борисов.

В коментар на евродоклада за върховенството на закона Желязков заяви, че еврокомисията има такъв поглед за ситуацията в България и като страна-членка, която е приела и изповядва европейските ценности, следва да се съобразим и с препоръките и с конструктивната критика. Подходът в министерството на транспорта е намаляване на субективния фактор чрез изграждането на електронни системи и електронни услуги, посочи Желязков и допълни, че работят по превантивни мерки.

Министър Борисов отбеляза, че препоръките в евродоклада са обективни. Министерството на икономиката ще кандидатства пред ЕК за съвместен проект за анализиране изцяло на бизнес средата в антикорупционната сфера, посочи той. Пряка корупция в министерството на сме установили, имаме 11 сигнала, по които работят правоохранителните органи, и над 37 сигнала за административно забавяне, каза още Борисов.

Снимка :
Архив