Вдигат минималната пенсия от 1-ви януари, майчинството се запазва

От 1 януари догодина минималната пенсия се увеличава от 250 на 300 лева, а максималната става 1440 лева при 1200 лева сега. Това предвижда проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване, приет от Надзорния съвет на НОИ днес.
Всички пенсии, освен минималната, ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило, от 1 юли 2021 година, като управляващите се отказват от идеята за диференциран ръст, който да е по-голям при по-ниските пенсии. През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери от 50 лв.
Минималната работна заплата от догодина става 650 лева, толкова ще бъде и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се. Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. Също така се запазва и максималният осигурителен доход – 3000 лв.
Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 12 лв., а максималният дневен размер се запазва на 74.29 лв. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2- годишна възраст – 380 лв. за втората година.

Снимка :
Pixabay