Повечето българи останали по-скоро доволни от лятната си почивка у нас

Оценките за летния туризъм в България са по-скоро добри, макар очакванията да са по-високи, а конкуренцията на чужди дестинации да прави българите по-взискателни, коментират от „Галъп интернешънъл“ на базата на изследване, направено сред 1000 българи по телефона между 2 и 6 октомври, като равносметка на летния туристически сезон. Проучването е част от традиционната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“, съвместно с Националния борд по туризъм

Въпреки очевидните трудности повече българи са почивали у нас през летния сезон на фона на плановете, които бяха декларирани в началото на сезона. Добра е ролята в това отношение на туристическата реклама на страната, която Министерството на туризма успя да реализира в съкратени срокове в хода на изненадалата ни пандемия, посочват анализаторите, като отбелязват, че обществото очаква и още в тази посока.

Половината от запитаните са виждали туристическа реклама на България в последните няколко месеца, а другата половина не са. Подобни дялове са всъщност добър атестат за достигната аудитория.

77,7 на сто приемат, че рекламата трябва дори да се увеличава. Само 19,1 на сто са скептични към увеличаването на рекламата като механизъм за стимулиране на вътрешния туризъм.

Вероятно и с увеличаването на туристическата реклама на наши дестинации в хода на туристическия сезон може да се обясни и по-големият дял почивали у нас в сравнение с отчетените в началото на сезона планове, посочват от „Галъп“. Роля вероятно играят и ограниченията, въвеждани и в средата на лятото по отношение на почивките на Бяло море, както и почти навсякъде другаде в чужбина.

През май 11,6 на сто са планирали почивка на море у нас, а 22,2 процента (над 1.2 млн. души) са реализирали подобни почивка. 4,3 на сто са планирали планина у нас, но 8,4 процента са я реализирали на практика. Обратно, 5,1 на сто през май планираха море в чужбина, но само 2,7 процента (над 150 хиляди души) са го реализирали. Това е намаление от повече от половин милион в сравнение с една средна нормална година. Последното явно се дължи на ограниченията, допускат анализаторите и уточняват, че респондентите са имали възможност да посочат повече от един отговор.

Като цяло, 29,7 на сто от хората у нас твърдят, че това лято са ползвали някаква туристическа услуга – при 19,6 процента, които са планирали да ползват такава към началото на сезона.

Снимка :
архив